Bitcoin noteert $ 28.000 all-time high, maar er is (nog) geen retailbelang

Bitcoin- prijzen zijn vorige week gezoomd tot $ 28.000, maar een belangrijk element van de markt ontbreekt nog steeds.

Waar is de winkel?

Gegevens suggereren dat een cruciale motor van de cryptocurrency-markt vanaf 2017 nog moet stappen in de vicieuze rijken van de beruchte, vluchtige en vaak ondraaglijke ruimte.

Analytics-service skew tweeted zondag dat “retail belang niet terug is gestegen”, ondanks de prijzen van Bitcoin bereiken recordhoogte niveaus en andere cryptocurrencies zien prijs pompen in het weekend.

Onder verwijzing naar gegevens van Google Trends bleven skew gevonden zoekopdrachten in de detailhandel naar „Bitcoin“ op het niveau van vóór 2017, een tijd waarin Bitcoin steeg van minder dan $ 1.200 naar meer dan $ 19.000. Het actief daalde met meer dan 80% tot minder dan $ 3.500 aan het begin van 2019, waarna de markt weer opliep.

De instellingen zijn hier en ze willen Bitcoin

Dus als het geen detailhandel is, wie koopt er dan? Volgens de gegevens van Skew zijn het instellingen. Gegevens voor institutionele fondsbeheerder Grayscale toonden aan dat het beheerd vermogen voor zijn verschillende, populaire op de beurs verhandelde fondsen dit jaar $ 16 miljard bedroeg.

GBTC, het Bitcoin-aanbod van het bedrijf, is alleen al goed voor $ 13 miljard van die oorlog. Het product handelt over-the-counter en is een zeer liquide markt, met elke dag meer dan $ 12 miljoen verhandeld. Elk GBTC „aandeel“ bevat een kleine hoeveelheid spot Bitcoin, waarbij Grayscale voor dat gemak een kleine premie in rekening brengt bovenop die waarde.

Het product, aangeboden door Grayscale Investments, is een van de weinige beursgenoteerde Bitcoin-aanbiedingen voor Amerikaanse burgers en is in 2020 populair geworden te midden van een breder positief sentiment voor Bitcoin onder institutionele fondsen, technologiebedrijven en family offices.

Sommige fondsbeheerders, zoals Harris Kupperman van Praetorian Capital, zeggen dat de GBTC van Grayscale ook in 2020 verantwoordelijk is voor een groot deel van de prijsbewegingen van Bitcoin. In een blog eerder dit jaar zei hij dat de GBTC een eindeloze kooplus creëert van instellingen die de aandelen kopen, grijswaarden-aankooppunt Bitcoin om die aandelen te dekken (de prijzen opdrijven), en marktdeelnemers die verder meer Bitcoin kopen naarmate de prijzen stijgen.